понеделник, 13 октомври 2008 г.

Диетата на Шелдън

Никога не яж едновременно месо и млечни продукти или яйца с хляб, препоръчва известният американски специалист по храненето Хърбърт Шелтьн.

Всички са чували за разделното хранене или за диетата на Шелтън. Но единици са онези, дето могат да разберат какво представлява тя на практика.
Пържоли без картофи? Обед без десерт?
Някой ще запитата: може ли да се живее така?
Да, може...

Природата не произвежда сандвичи, нали?

Още Парацелз е посочвал, че смесването на различни храни в стомаха, които се преработват с различна бързина, води до загниването им и отравянето на организма.
Американецът Хърбьр Шелтън обосновал това и създал своя система за оздравяване и продължаване на живота.
И макар много хора да смятат, че да спазваш диетата, означава да ядеш пържоли без картофи, трябва да им се обясни, че всичко е много по-сложно.

Според известния американски диетолог най-несъвместими са различните видове животински белтъци: да речем месо и млечни продукти. Те изискват различни храносмилателни сокове и различно време за смилането си в стомаха.

Друго вредно съчетание е на белтъчна и нишестена храна - например месо с макарони.
„Природата не произвежда сандвичи", казва Шелтън.
Началният стадий на смилането на белтъците и нишестените храни протича в различни среди: белтъците - в кисела, нишестените - в алкална (основна).
Наложи ли се организмът да ги преработва едновременно, настъпва ужасен хаос. От това страда стомахът и се претоварва черният дроб, който е принуден да обезврежда образуващите се отрови. Към нишестената храна спадат всички житни продукти (грис, булгур, овесени ядки, хляб, макарони), а също и картофите.
Класическото съчетание на месо с картофи също не е добро, но все пак не е толкова лошо, колкото месо с хляб, макарони и каши.
Същото се отнася и за сирената и кашкавалите, които съдържат много животински белтъци.
Изварата, млякото, яйцата трябва да ядем без хляб.

Плодовете - преди или вместо закуска
Другата трудност е свързана със захарта и по-точно със захарите - не само рафинираните и различните сладки неща, но и всички плодове и сокове. Те не бива да се съчетават както с белтъчна, така и с нишестена храна. Защото всички захари спират секрецията на стомашния сок: той не е нужен за смилането им.
Ако стомахът е празен, плодовете, соковете, сладкишите бързо преминават през него и започват да се преработват в червата.
Ако стомахът е пълен, храната, която съдържа захари, остава в него и предизвиква ферментация.
Ето защо Шелтън съветва да хапваме плодове и да пием сокове преди ядене, а не след това. Най-добре - да ги приемаме между две хранения.

Има и друг проблем, който възниква от плодовете, соковете и доматите: освен захари, те съдържат и киселини.
Шелтън не препоръчва да ги приемаме нито с белтъци, нито с нишестени храни, за да не си докараме стомашно-чревни заболявания.
И така разделното хранене ни кара да скъсаме с навика да пием кисели сокове (и доматен) по време на хранене. Трябва да се откажем от доматените сосове към макароните и месните ястия. Въобще диетата препоръчва да използваме в храната си всякакви неща от домати, но преминали през термична обработка.
Какво да ядем?

* Пресни домати със сирене.
* Несъдържащи скорбяла (нишесте) зеленчуци с месо, риба, яйца, извара или хляб.
* Съдържащи скорбяла зеленчуци с житни растения: пшеничена каша с тиква, ориз с моркови и тиквички, чорба от цвекло с хляб.
* Само плодове - на закуска, обед или вечеря или между тези хранения.


С други думи гладни няма да останем. Много хора, които са започнали да се хранят по диетата на Шелтън, се чувстват добре.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ВИ: ТАЙНАТА РЕЦЕПТА НА ЛИДИЯ КОВАЧЕВА - Отслабни с Лекота!



Източник: figurata.com

Няма коментари: